Home » , , , » 5 Hal Yang Membuat Trafik Blog Menurun Dan Cara Mengatasinya

5 Hal Yang Membuat Trafik Blog Menurun Dan Cara Mengatasinya

5 Hal Yang Membuat Trafik Blog Menurun Dan Cara Mengatasinya
source:hancara.net

Sama halnya seperti berdagang, ngeblog juga sama seperti bisnis, ada kalanya naik dan turun seperti hal nya hukum ekonomi. Jadi wajar saja jika blog kalian memiliki trafik blog yang naik turun dan tidak harus selalu meningkat. Namun bagaimana jika trafik blog menurun dengan sangat drastis? Jika akhir-akhir ini trafik blog kalian menurun, apalagi dengan tingkat yang drastis tentu saja hal ini di luar kewajaran.

Kalian harus segera mencari penyebabnya dan segera bertindak agar tidak keterusan jatuh yang nantinya jika dibiarkan malah berdampak besar yang berujung trafik rendah yang berkelanjutan . Lalu apa saja penyebab blog mengalami trafik yang turun drastis ini? 

Berikut ini adalah ulasan dan cara mengatasi traffic yang turun drastis tersebut :

5 Hal Yang Membuat Trafik Blog Menurun Dan Cara Mengatasinya



1. Blog Yang Mengusung Niche Viral
Penyebab pertama blog mengalami penurunan trafik yang drastis adalah tipe blog yang mengusung tema yang berbasis viral. Niche blog yang cenderung memiliki artikel yang viral awalnya akan banyak dikunjungi oleh pengunjung karena memang sedang dibutuhkan, tetapi setelah beberapa lama visitor lama-lama akan menurun karena berita yang sudah sering diliat atau ada berita lagi yang lebih viral, blog musiman pun ada dan membuat traffic anjlok menguat di beberapa waktu dan turun drastis juga di waktu tertentu.

Blog dengan tema viral ini misalnya blog niche berita dan blog personal. Kedua jenis blog ini memang seringkali akan akan mendapatkan pengunjung yang sifatnya musiman, karena tema yang diangkat bersifat musiman.

Pilihlah dan kelola blog yang bersifat non-musiman, dalam hal ini adalah blog niche dengan jangka panjang seperti niche tutorial atau tips. Dengan blog khusus jangka panjang tersebut, kalian akan memperoleh pengunjung tetap dan tak tergantung musim. Namun jika masih yakin dengan blog kalian, maka yang harus memposting lebih banyak artikel dalam rentang waktu yang singkat jika ingin trafik blog tetap terjaga dan tidak turun drastis dengan waktu setidaknya tiga hari sekali atau lebih baik kalau ada waktu jika sehari satu artikel akan lebih terasa manfaatnya.
Artikel terkait : Cara Meningkatkan Trafik Blog Dengan Trik Mudah Dan Sederhana


2. Persaingan Niche Yang Sama Dan Meningkat
Dunia blogging yang semakin pesat akan membuat persaingan menjadi sangat ketat, dan peluang blog yang mampu menghasilkan rupiah memang telah membuat banyak orang tertarik menggeluti blogging. Maka dari itu meningkatnya persaingan blog juga berpotensi untuk menggeser posisi blog kalian di SERPs, dan secara teknis kondisi ini akan membuat blog kalian akan kehilangan trafik dalam jumlah yang signifikan.

Untuk mengatasi hal ini, kalian mau tidak mau harus melakukan posting lebih banyak artikel berkualitas secara teratur. Jangan lupa juga untuk memperbanyak backlink berkualitas serta meningkatkan popularitas blog Anda di sosial media.



3. Kualitas Artikel Berdampak pada Trafik Blog
Kualitas sebuah postingan atau artikel memang tak bisa diremehkan. Hal ini dikarenakan Search Engine yang kini memiliki banyak indikator untuk menilai sebuah kualitas artikel. Maka dari itu memposting artikel berkualitas sangat penting dan bermanfaat untuk menjaga peringkat artikel di indeks hasil pencarian mesin pencari. Blog yang memiliki postingan artikel yang asal-asalan jelas kan membuat trafik nya menurun secara drastis.

Dengan begitu, kalian harus mulai membangun blog dengan artikel yang berkualitas. Artikel berkualitas bisa ditandai pada banyak hal seperti keasliannya, jumlah kata serta memiliki manfaat yang diberikan dari artikel tersebut kepada banyak orang atau pengunjung.



4. Terlalu Sering Mengganti Template
Kalian yang seringkali otak-atik template, maka setelah membaca artikel ini harus berpikir ulang. Ini karena kegiatan penggantian template yang berulang-ulang dapat mempengaruhi peringkat suatu blog di SERPs. Sebuah template memang akan memberi banyak peran ketika proses crawling yang dilakukan oleh spider bot search engines, hingga pada akhirnya terlalu seringnya penggantian template akan membuat blog yang bersangkutan akan mengalami penurunan peringkat blog yang drastis.

Pilih template blog yang SEO dan mobile friendly yang cocok dan Anda senangi setelah melalui proses preview terlebih dahulu tentunya. Setelah diinstall, Anda harus mendaftarkannya ke Google Webmaster Tools dengan cara masuk ke layanan tersebut dan memilih menu Perayapan Sebagai Google. Hal ini dilakukan agar spider bot Google bisa merayapi blog Anda pada saat itu juga.



5. Melakukan Optimasi Secara Berlebihan
Sesuatu yang berlebihan memang berujung hal yang tidak baik. Termasuk dalam optimasi, yang sebenarnya merupakan usaha untuk meningkatkan pengunjung blog. Optimasi yang berlebihan ternyata akan memberikan dampak buruk pada blog karena Search Engines menganggap hal ini sebagai bentuk kegiatan ilegal. Apabila kegiatan over optimasi ini dilanggar, maka blog kalian akan mengalami penurunan peringkat atau bahkan dihilangkan dari indeks.

Lakukan optimasi sewajarnya sepeti membangun blog baru dengan jumlah backlink yang wajar dan masuk akal. Optimasi blog yang dilakukan secara terukur akan membuat blog terhindar dari ancaman blog spam dari mesin pencari.

Baca Juga : Pengertian Dan Perbedaan Black Hat SEO Dan White Hat SEO

5 Cara diatas adalah hal-hal yang membuat trafik blog menjadi menurun beserta solusinya, Jalin harap kedepannya kalian bisa mencegah nya atau dapat menerapkannya dengan harapan blog kalian mempunyai daya saing di Search Engine Google. Selamat berjuang.

Semoga artikel yang Jalin berikan bermanfaat untuk kedepannya.

Saran, kritik, komentar bisa kalian tulis di kolom komentar.

Terima kasih.

Thanks for reading 5 Hal Yang Membuat Trafik Blog Menurun Dan Cara Mengatasinya

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

68 komentar:

  1. Tambahan dari saya gan, Dan terlalu banyak kesalahan pada webmaster tool seperti link erorr 404, duplikat konten dan lain sebagainnya.

    ReplyDelete
  2. Wadoh, no 1 pertama saya tergiur ternyata malah bikin trafic turun

    ReplyDelete
  3. wah mantap informasinya gan , baru tau saya kalo teralu sering melakukan ooptimasi ternyata ilegal?

    ReplyDelete
  4. mantaps artikelnya jadi menambah wawasan saya :D

    ReplyDelete
  5. Poin No 4 ganti template gan... Blog menurun 40% dan pendapatan juga menurun. Tanks info gan. Berguna banget

    ReplyDelete
  6. Bener sekali lima point di atas, dan apalagi terlalu sering bergonta ganti template yang mengakibatkan struktur ada yang error.

    ReplyDelete
  7. Ane pernah ngalamin tuh sob trafik yang menurun drastis, ternyata masalahnya adalah nomer 5. Saya terlalu berlebihan melakukan beberapa trik dan tips SEO...

    ReplyDelete
  8. . infonya sangan bermanfaat .baru tau kali ini. makasi gan

    ReplyDelete
  9. saya seringnya terlalu sering mengganti template gan

    ReplyDelete
  10. mungkin itu penyeban traffik blog saya kadang menurun....

    ReplyDelete
  11. Point yg ke empat yang sering dilakukan. Sama halnya saya suka ganti template karena belum ada yg cocok. He

    ReplyDelete
  12. All Post information about your blog is very unique and good for reader because when i have read your blog looks very impressive for me. I want to say thanks to you. Most importantly I have bookmark your site for future updates. Top 4 Web Hosting

    ReplyDelete
  13. Your Post topic is very unique and all information is reliable for new readers. Thanks

    ReplyDelete
  14. Your blog is very nice thanks for sharing Then justVery nice, thanks for sharing to us Enjoyed every bit of your blog.Really looking forward to read more. Tech New UK Gat Latest News

    ReplyDelete
  15. I personally feel your website topic is very unique and reliable for readers. We are waiting new more informative articles for increasing knowledge For upon.

    ReplyDelete
  16. I like Your Domain Also Suggest Me a Domain Name For My <a href="https://eloerp.com>Accounting Software</a>
    Thanks for sharing valuable content.

    ReplyDelete
  17. Nomor 5 itu memang benar sekali. Karena jika melakukan secara berlebihan membuat traffic blog semakian menurun

    ReplyDelete
  18. thanks for share this amazing article!!! it’s really helpful.I’m just waiting for your next update to come as I like all your posts. I also recommend your visitors to read here for job circular 2018 . Thank you so much again.

    ReplyDelete
  19. Terimakasih banyak atas informasi yang telah diberikan. Sangat mambanru sekali

    ReplyDelete
  20. Yes, I'm also agree with whatever you've written over here. Read more on date club

    ReplyDelete
  21. I was just browsing along and just came upon your blog. Just wanted to say that this is an amazing blog and it's really helpful. All the best and keep it up. generic viagra oral jelly online apcalis oral jelly online lovegra online

    ReplyDelete
  22. There are a generous number of Escorts for the Business meeting in Delhi, All you need to ensure that who is the top of the line specialist
    model escorts in delhi --
    model delhi escort --
    model escorts in delhi --
    co-op and which organizations call young ladies in Delhi are sought after
    escorts in vagator beach --
    baga escorts service --
    delhi escorts
    gurgaon escorts

    ReplyDelete
  23. I would highly appreciate if you guide me through this. Thanks for the article…
    Nice One...
    For Tamil News Visit..
    https://www.maalaimalar.com/
    https://www.dailythanthi.com/

    ReplyDelete
  24. Mohon tanya min memang apa hubungan nya sering mengganti template dengan bisa terjadinya trafik blog menurun??

    ReplyDelete
  25. nice post

    https://onlineweblogsite.blogspot.in/

    ReplyDelete
  26. The post is actually the freshest on this laudable subject. I harmonize with your conclusions and will thirstily look forward to see your approaching updates. Best Hotel in Dharamshala

    ReplyDelete
  27. I am very grateful you did share your knowledge here. It is an excellent post
    Thank you so much for providing such a useful content.
    Hotel in dalhousie

    ReplyDelete
  28. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumble upon everyday. It will always be interesting to read through content from other writers and practice something from other sites.Detective agency in Delhi

    ReplyDelete
  29. I personally feel your website topic is very unique and reliable for readers. We are waiting new more informative articles for increasing knowledge threat synonym .

    ReplyDelete
  30. PAK Communications
    Pak communication is a security solution Company in Karachi, which deals in CCTV Karachi, CCTV Camera Karachi, CCTV Camera Dealers in Karachi, CCTV Camera in Pakistan, PABC Karachi, PBX System in Karachi, PABX System Price in Karachi and Camera Price in Pakistan.


    CCTV Karachi

    CCTV Camera Karachi

    PABX Karachi

    PBX System in Karachi

    ReplyDelete
  31. Finmortg is a Finance Customer Service Company in Australia, which deals in Business Loan, Refinance Mortgage, Mortgage Calculator, Mortgage House



    Mortgage calculator

    Refinance mortgage

    Mortgage House

    ReplyDelete
  32. M Super Hosting is a national and international web hosting and web development Company. In Short M Super Hosting Providing Web Hosting in Karachi, Web Hosting in Pakistan and Software House in Karachi.


    Web Hosting in Karachi

    Web Hosting in Pakistan

    Software House in Karachi

    ReplyDelete
  33. Thanks for writing such a good article in the form of tips for seo of a website. It is not clear how many ways a seo can be possible to viral a Domain or URL like carved wooden furniture. People always try direct method but most of time these trick don't works for SEO. Your tips are helpful for the person to make good website optimization for me and my websites or blog. This content is so valuable and surely unique that people are happy and really helpful for them. any pressure from your side, neither in the form of request nor hint or reminder in any ways.
    Thanks

    ReplyDelete
  34. MS Teacher 101 is a You Tube Channel wher you can find Shadi Ka Wazifa | Pasand Ki Shadi Karne Ka Wazifa | Wazifa for love | wazifa for love marriage | Jadu Tona Ka Ilaj | Kala Doriya | Jadu Tona | Jinnat, | Bhoot | Jinnat Se Dosti | Logo Ko Khush Kaise Kare, Jo Logo Ko Khush Karta Hae, Jo Logo Ko Khush Karne Ki Koshish Karta Hai | Khwab Mein Kutta Dekhna | Khwab Mein Kutte Ki Tabeer | Khwab ki Tabeer | Allah Taala Darood Sharif Parhte hen, Koun Sa Durood Padhna Sabse Afzal Hai, Durood e Ibrahimi.



    Shadi Ka Wazifa

    Jadu Tona Ka Ilaj

    Logo Ko Khush Kaise Kare

    Khwab Mein Kutta Dekhna

    Allah Taala Darood Sharif Parhte hen

    ReplyDelete
  35. Govt Jobs Pakistan is a Jobs Web Portal where you can find, Jobs in Pakistan, Pakistan News, NTS Jobs, NTS, Government Jobs in Pakistan, Govt Jobs in Pakistan, Government Jobs 2018 Pakistan, Government Jobs, Sindh Government Jobs, Punjab Government Jobs, KPK Government Jobs, Balochistan Government Jobs, AJK Government Jobs, KPK Jobs, KPK Govt, KPK Govt Jobs, Federal Government Jobs, Private Jobs, Jobs in Dubai and Pakistan Newspapers Jobs.


    Government Jobs in Pakistan

    Govt Jobs in Pakistan

    Government Jobs 2018 Pakistan

    NTS Jobs

    Sindh Government Jobs

    Punjab Government Jobs

    Balochistan Government Jobs

    AJK Government Jobs

    KPK Government Jobs

    KPK Govt Jobs

    KPK Govt

    KPK Jobs

    NTS

    Jobs in Pakistan

    ReplyDelete
  36. Dramas Online 101 is a Web Portal of Pakistani Dramas, Online Latest Episodes in HD, Dramas Online, Drama, Dramasonline, Desi Serial, Hum TV Dramas, All Pakistan Drama Page, Ary Digital Dramas, Ary Dramas, Desi TV Serials, Geo TV Dramas, Hum TV, Hum TV Live and Pakistani Drama.

    Dramas Online

    Drama

    Dramasonline

    Desi Serial

    Hum TV Dramas

    ReplyDelete
  37. M Super Hosting SEO is a national and international web hosting and web development Company. In Short M Super Hosting Providing SEO Karachi, SEO Company in Pakistan and SEO Services in Karachi.


    SEO Karachi

    SEO Company in Pakistan

    SEO Services in Karachi

    ReplyDelete
  38. Pak communication is a security solution Company in Karachi, which deals in CCTV Karachi, CCTV Camera Karachi, CCTV Camera Dealers in Karachi, CCTV Camera in Pakistan, PABC Karachi, PBX System in Karachi, PABX System Price in Karachi and Camera Price in Pakistan.


    CCTV Karachi

    CCTV Camera Karachi

    PABX Karachi

    PBX System in Karachi

    ReplyDelete
  39. Finmortg is a Finance Customer Service Company in Australia, which deals in Business Loan, Refinance Mortgage, Mortgage Calculator, Mortgage House



    Mortgage calculator

    Refinance mortgage

    Mortgage House

    ReplyDelete
  40. Hello Everyone! I am Hyderabad Escorts Ashnai Mittal I am from Hyderabad I will give you full satisfaction if you want to take me for your home or hotel and you want to make some fun with me so you can call me anytime I am always available for you like 24*7 I am also an Independent Escorts in Hyderabad I will never ignore the obligation and I will take responsibility for our clients and you will get full security through my Call Girls in Hyderabad services. My body and figure are one of the things which attract my clients immediately I keep my body clean and wax I love to spend more time and whole night with my valuable clients. Please click here for more info.

    Hyderabad Escorts
    Independent Escorts services in Hyderabad
    Call Girls in Hyderabad
    Hyderabad escort
    Hyderabad escort services

    ReplyDelete
  41. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the enjoyment here keep up the good work
    https://www.servicedonline.com/garmin-phone-number/

    ReplyDelete
  42. thank you for the blog. it was great help.
    please refer to this website for further information https://bizariser.com/

    ReplyDelete
  43. Webtrackker Technology Pvt. Ltd. Offers the Best Salesforce Training Institutes in Noida by experts with 100% job assistance.

    Best Salesforce Training institute in noida

    ReplyDelete
  44. I have read your blog its very attractive and impressive. I like your blog

    SAP SD Training Institute in Noida

    ReplyDelete
  45. https://www.codeavail.com/Computer-Science-Assignment-Help
    Computer Science Assignment Help
    There are a number of Computer science assignment help online services ready to help you out in case if you are in need. However, many of these services often prove incompetent of keeping up with the students’ requirements, and as a consequence, the students fail to attain good marks. The same is not applicable for CodeAvail where we understand the students’ need and the significance of the computer science assignments in their academia. Therefore, we do our best to ensure that the writers whom we hire are capable enough to deliver quality assignments within the allocated time. Get Help Now! CodeAvail- Online Computer Science Assignment help
    https://www.codeavail.com/SubmitWork

    ReplyDelete
  46. Very Informative post .. Keep Sharing Your Knowledge

    You can call on our Kaspersky Help And Support and get the best assistance for the Kaspersky antivirus as well any help like to recover any damaged or corrupted data then our technical team will help you.
    Kaspersky Support USA
    Kaspersky Antivirus Support Service

    ReplyDelete
  47. SAP SD Training Institute in Noida - Webtrackker Technology is a well-known academic portal that offers to the students in a highly professional manner.

    SAP SD Training Institute in Noida

    Best Salesforce Training institute in noida

    ReplyDelete
  48. Hi I am Riya I am working with Webtrackker technology, a renowned academic portal offering high end best Aws Training Institutes in Noida.

    Aws Training Institute in Noida

    Best Salesforce Training institute in noida

    Java Training Institute in Noida

    ReplyDelete
  49. Webtrackker Technology Pvt. Ltd. Offers the Best Hadoop Training Institutes In Noida by experts with 100% job assistance. For more information call: +91 - 8802820025, 0120-433-0760

    Best Hadoop Training Institutes In Noida

    ReplyDelete
  50. Hi, i just want to say thanks for this great post you have awesome content in your site they way of your explanation on every single post is blowing my mind keep writing the great stuff i will be back soon for reading more stuff.

    online chat room

    ReplyDelete
  51. I just want to say thanks for this great post. Your website have awesome content. Keep writing the great stuff I will be back soon for reading more stuff.
    comparabit

    ReplyDelete
  52. Govtjobsexam is one of the largest job boards, providing job listings, resume posting, and career advice and resources to job seekers. Govtjobsexam secures job listings directly from employers and has expanded local listings by partnering with many newspapers to incorporate their online classifieds.
    https://www.govtjobsexam.com/ksp-recruitment-2018-2/

    ReplyDelete
  53. We at Calltutors.com offer all types of online academic services, be it homework help, coursework help, case study help, thesis/research paper writing help, and online exam help. And for each service, each subject, and each topic, we dedicate an expert writer who knows that specific field of study. Experience impeccable academic writing service like never before.
    https://www.calltutors.com/Articles/Social-Psychology-Assignment-Help


    ReplyDelete
  54. We at Calltutors.com offer all types of online academic services, be it homework help, coursework help, case study help, thesis/research paper writing help, and online exam help. And for each service, each subject, and each topic, we dedicate an expert writer who knows that specific field of study. Experience impeccable academic writing service like never before.
    https://www.calltutors.com/Articles/Social-Psychology-Assignment-Help


    ReplyDelete
  55. Your blog is very nice thanks for sharing Then just Very nice, thanks for sharing to us Enjoyed every bit of your blog.Really looking forward to read more.
    laser hair removal treatment in Delhi

    ReplyDelete
  56. https://groups.google.com/d/topic/soc.culture.japan/IHtuICqna3s

    ReplyDelete
  57. https://www.medypharma.com/buy-kamagra-gold-100-mg-online.html
    Buy Kamagra Gold 100mg Online, Cheap Kamagra 100mg kamagra gold 100mg price wihtout any extra shipping cost

    ReplyDelete
  58. Short Quotes
    Many individuals are carrying on with a dull life. They spend a great deal of time completing things for the day however they overlook that their chance on earth isn't endless. We ought to be reminded that the things that we do today can never be fixed.

    ReplyDelete
  59. Zodiac Signs
    Now you all are thinking how zodiac signs can tell about our personality? Each zodiac signs have its own desires, strength , weakness, attitude which relates the person's life and his/her nature. Your zodiac is according to your birth dates which have different moons, planets or houses of zodiac.

    ReplyDelete
  60. Hey, I am Mary P. Cearley Thanks for sharing the info. keep up the good work going…. I really enjoyed exploring your site. If you have any query with Norton then you call your
    Norton internet security phone number +18555583999.

    ReplyDelete
  61. Thanks for sharing amazing blog. I found this blog is very helpful for us and your website is best for my wishes. If anyone facing trouble related to QuickBooks Install Diagnostic Tool.So you can directly Dial our QuickBooks Help +18772499444.

    ReplyDelete
  62. Fantastic blog! I really enjoyed reading this post, big fan. Keep up the good work.
    Silicone wristbands at the best price, deals you can’t afford to miss. We offer various types of silicone wristbands, lanyards and pens. To know more about us email is at sales@instatechno.com and visit us at
    silicone wristbands

    ReplyDelete
  63. https://groups.google.com/d/topic/free.pt/bcbZY5eX6M8

    ReplyDelete

  64. If you want a room on rent in Dubai Marina Kindly visit our site for better facilities
    Newbai Dubai

    ReplyDelete